مهرآباد جنوبی، 45متری زرند، روبه‌روی بازار آهن شاد آباد، مجتمع فلزات پارسه، پلاک 20-19

شماره تماس

۰۲۱-۶۷۲۳۱۰۰۰

دیاگرام آهن کربن

دیاگرام آهن کربن

دیاگرام آهن کربن که اصطلاح صحیح آن دیاگرام فازی آهن-کاربید آهن (Fe3C) برشی از دیاگرام فازی آهن کربن (Fe-C) تا غلظت ۶.۶۷ درصد وزنی کربن است که به اشتباه با نام دیاگرام آهن-کربن شناخته شده است.  در این مقاله واحد آموزش و مشاوره گروه صنعتی مبتکران کوشیده است دیاگرام فازی آهن کربن را به سادگی بررسی نماید.

آموزش دیاگرام آهن کربن

  پیش از آموزش دیاگرام آهن کربن باید گفت که کربن یک عنصر نافلزی است که اغلب به صورت بین نشین در داخل شبکه فلزات قرار گرفته و از طریق تشکیل محلول جامد استحکام آن­ها را بالا می‌­برد. یا اینکه با عناصر کاربیدزا واکنش داده و فازهای ثانویه کاربیدی تشکیل خواهد داد که می­‌توانند از طریق پیرسازی باعث افزایش استحکام آلیاژ شوند.

 آهن نیز یک عنصر فلزی است که در دماهای مختلف، ساختارهای بلوری متفاوتی دارد. آهن خالص در دمای اتاق ساختار بلوری BCC دارد. با عبور دما از حدود ۹۱۰ درجه سانتی­گراد، ساختار بلوری آهن از BCC به FCC تغییر پیدا می‌­کند. با ادامه افزایش دما و عبور از حدود ۱۴۰۰ درجه سانتی­گراد، ساختار بلوری FCC مجددا به BCC تبدیل خواهد شد. در این میان، با قرار گرفتن کربن به شکل بین نشین در داخل هر یک از این ساختارها، محلول­‌های جامد کربن در آهن تشکیل شده و با نام‌­های مختلف بر روی نمودار  آهن کربن مشخص می­‌شوند.

فازهای تشکیل شده در دیاگرام آهن کربن

محلول جامد کربن در آهن BCC در دماهای پایین، فریت یا فاز α (آلفا) و در دماهای بالاتر از ۱۴۰۰ درجه سانتی­گراد، فاز δ (دلتا) نامیده می­‌شود. محلول جامد کربن در آهن FCC که در میان این دو حالت قرار می­‌گیرد، آستنیت یا فاز γ (گاما) نامیده می­‌شود. آهن جزو عناصری محسوب می­‌شود که با کربن واکنش داده و کاربید آهن (Fe3C) تشکیل می‌­دهد که با نام سمنتیت نیز شناخته می‌­شود. این فاز بسته به ترکیب شیمیایی فولاد و غلظت کربن در داخل آهن می‌­تواند در دماهای بالا یا پایین تشکیل شود.

دیاگرام آهن کربن به زبان ساده

دیاگرام آهن کربن به زبان ساده

دیاگرام آهن کربن به زبان ساده

بر روی دیاگرام دو نوع منطقه یا ناحیه دیده می­شود: مناطق تک فازی و مناطق دو فازی. در مناطق تک فاز که تنها با یک حرف مشخص شده‌اند، ساختار فولاد به طور کامل متشکل از همان فاز است. برای مثال، با بالا رفتن دمای یک ساختار فریتی-پرلیتی و وارد شدن به ناحیه γ (آستنیت) و نگهداری به مدت کافی در این منطقه، ساختار فولاد به طور کامل به فاز آستنیت تبدیل خواهد شد. در مقابل، ناحیه­‌هایی که با دو فاز نام­گذاری شده­اند (مانند α+γ)، در میان دو ناحیه تک فاز (α و γ) قرار گرفته و بیانگر این هستند که ساختار فولاد با قرار گرفتن در این نواحی از این دو فاز تشکیل خواهد شد. درک قانون اهرم به بیان دیاگرام آهن کربن به زبان ساده کمک می‌نمایید.

قانون اهرم در دیاگرام آهن کربن

 برای محاسبه درصد یا کسر حجمی هر فاز در نواحی دو فازی از قانون اهرم در دیاگرام آهن کربن استفاده می‌­شود. بر این اساس، یک خط افقی در دمای مورد نظر در ناحیه دو فازی رسم می‌­شود که از دو طرف به نواحی تک فاز ختم می­‌شود. در گام بعدی برای محاسبه درصد هر یک از فازها، طول بازوی مخالف را به طول کل خط (اهرم) تقسیم شده و عدد بدست آمده در ۱۰۰ ضرب می­‌شود. به مثال زیر که از کتاب متالورژی فیزیکی ریدهیل آورده شده است، توجه نمایید:

قانون اهرم در دیاگرام آهن کربن

قانون اهرم در دیاگرام آهن کربن

 

فولادی که حدود ۰.۵۲ درصد وزنی کربن در ساختار خود دارد، پس از آستنیته شدن در دمای بالا به آرامی در راستای خط ae شروع به سرد شدن می‌­کند. با رسیدن به نقطه b و قطع کردن خط مرزی میان ناحیه تک فاز آستنیت و ناحیه دو فازی فریت + آستنیت، فاز فریت در مرز دانه‌­های آستنیت شروع به جوانه ­زنی کرده و تا رسیدن به نقطه c بر روی خط افقی مربوط به واکنش یوتکتوئید به رشد خود ادامه می­‌دهد.  این فاز فریت که پیش از وقوع واکنش یوتکتوئید تشکیل می‌­شود، اصطلاحاً فریت پرویوتکتوئید نامیده می­شود. با رسیدن به نقطه c و انجام واکنش یوتکتوئید، تمام آستنیت باقی به مخلوط در هم تنیده از فاز فریت و سمنتیت تبدیل می‌گردد که محصول واکنش یوتکتوئید بوده و به آن پرلیت گفته می­‌شود. برای محاسبه درصد آستنیت و فریت پرویوتکتوئید درست پیش از وقوع استحاله یوتکتوئید (در نقطه c پیش از انجام واکنش) از قانون اهرم به شکل زیر استفاده می­شود:

درصد کربن محلول در فاز فریت بسیار کم بوده و از همین جهت تقریباً معادل با صفر در نظر گرفته می­شود. برای محاسبه درصد آستنیت پیش از وقوع واکنش یوتکتوئید، باید طول بازوی مخالف فاز آستنیت (از نقطه c تا جایی که خط افقی به ناحیه تک فاز فریت می­رسد-تقریباً صفر) را بر طول کل خط تقسیم کرد. بر این اساس، طول بازوی مخالف بر طول کل خط  تقسیم شده و درصد فاز آستنیت برابر ۶۷% محاسبه می‌­شود. بنابراین، ساختار نهایی فولاد، شامل ۳۳% فریت پرویوتکتوئید به همراه ۶۷% آستنیت است که با کاهش دما و انجام واکنش یوتکتوئید تمام آن به پرلیت تبدیل می­‌شود.

یکی از انواع فولادهای یوتکتوئید فولاد ۱.۲۳۴۴ است که به آن H13 نیز گفته می شود و از طریق لینک زیر می‌توانید اطلاعات این فولاد را مشاهده نمایید.

فولاد ۱.۲۳۴۴ 

نمودار آهن کربن

نمودار آهن کربن

نمودار آهن کربن

سه نوع واکنش در سیستم آلیاژی آهن-کاربید آهن و یا نمودار آهن کربن به وقوع می­‌پیوندد که با خطوط افقی روی نمودار مشخص می­‌شوند.

  1. واکنش اول که در دمای ℃۱۴۹۵ رخ می‌­دهد، پریتکتیک نام دارد که در آن فاز مذاب با فاز δ واکنش داده و فاز γ (آستنیت) حاوی ۱۷/۰% کربن در نقطه پریتکتیک تشکیل می­‌شود.
  2. واکنش دوم در نمودار آهن کربن یوتکتیک نام دارد که در دمای ℃۱۱۴۸ رخ داده و بیشتر به چدن­‌ها مربوط می­‌شود. در این واکنش، مذاب فولاد حاوی ۳۲/۴% کربن در نقطه یوتکتیک به یک مخلوط در هم تنیده از دو فاز آستنیت و سمنتیت (که لدبوریت نامیده می­شود) تبدیل می­‌شود.
  3. واکنش سوم که در دمای ℃۷۲۷ به وقوع می­‌پیوندد، واکنش یوتکتوئید است که در طی آن فاز آستنیت با ۷۷/۰% وزنی کربن در نقطه یوتکتوئید، به مخلوطی در هم تنیده از دو فاز فریت و سمنتیت (که پرلیت نامیده می­‌شود) تبدیل خواهد شد.

هر یک از فازهای نام برده شده در نمودار آهن کربن، خواص فیزیکی و مکانیکی خاص خود را دارند. با استفاده از انواع عملیات حرارتی که در مقاله عملیات حرارتی به آن اشاره شده است، می­‌توان ریزساختار فولاد را برای رسیدن به خواص مکانیکی مطلوب و مورد نظر را کنترل نمود.

شایان ذکر است که فازهای نشان داده شده بر روی این نمودار، در واقع فازهای تعادلی سیستم آلیاژی آهن-سمنتیت هستند که بر اثر سرد شدن بسیار آهسته مذاب فولاد در زمان‌­های طولانی تشکیل می­‌شوند. فازهای دیگری که در طی برخی از عملیات حرارتی و بر اثر سرد شدن سریع ساختار تشکیل می­‌شوند (مانند بینیت و مارتنزیت)، فازهای غیر تعادلی هستند که بر روی نمودار اهن کربن نمایش داده نمی‌­شوند. برای نمایش فازهای غیرتعادلی از دیاگرام­‌های CCT یا TTT استفاده می‌­شود.

ترکیب آهن و کربن

آلیاژهای آهن-سمنتیت را به طور کلی می‌­توان به دو گروه فولادها و چدن­‌ها تقسیم نمود. فولادها، آلیاژهایی متشکل از آهن و سمنتیت هستند که حداکثر تا ۱/۲% کربن در ترکیب آن­‌ها وجود دارد. آلیاژهای آهن با بیش از ۱/۲% کربن نیز چدن نامیده می‌­شوند. فولادها را نیز بر مبنای درصد کربن آن­‌ها می‌­توان به دو گروه هیپویوتکتوئید (درصد کربن کمتر از ۷۷/۰) و هایپریوتکتوئید (درصد کربن بیشتر از ۷۷/۰) تقسیم نمود. این تقسیم­‌بندی بر مبنای درصد کربن در نقطه یوتکتوئید روی نمودار است.

لوگو گروه صنعتی مبتکران
تماس بگیرید

۰۲۱۶۷۲۳۱۰۰۰

مهرآباد جنوبی- 45متری زرند- روبه‌روی بازار آهن شاد آباد- مجتمع فلزات پارسه- پلاک 20-19

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

آنچه در این مقاله میخوانیم...

منوی دسته های خود را در هدرساز -> موبایل -> منوی اصلی موبایل -> نمایش/مخفی -> انتخاب منو، تنظیم کنید
اولین منوی خود را اینجا ایجاد کنید
سبد خرید
برای دیدن نوشته هایی که دنبال آن هستید تایپ کنید.