مهرآباد جنوبی، 45متری زرند، روبه‌روی بازار آهن شاد آباد، مجتمع فلزات پارسه، پلاک 20-19

شماره تماس

۰۲۱-۶۷۲۳۱۰۰۰

سختکاری چیست؟

سختکاری چیست

سختکاری همانطور که از نام آن پیداست عملیاتیست که در طی آن سختی و استحکام مواد افزایش پیدا می‌کند. سختکاری فلزات می‌تواند به صورت‌های گوناگونی و از طریق روش‌های متفاوتی انجام بپذیرد که در این مقاله به تفضیل شرح داده شده است.

سختکاری فلزات

سختکاری فلزات شامل حرارت دادن ماده تا بالاتر از دمای بحرانی (ناحیه تک فاز روی دیاگرام فازی) برای حل نمودن رسوبات غنی از عناصر حل شونده است. سپس برای جلوگیری از رسوب­‌دهی مجدد، در طی سختکاری فلز به سرعت سرد می­‌شود. همانطور که در مقاله دیاگرام آهن-کربن به آن پرداخته شد، میزان انحلال­‌پذیری عناصر حل شونده در فازهای مختلف متفاوت است. برای مثال، عنصر کربن انحلال‌­پذیری بیشتری در داخل فاز آستنیت (که در دمای بالا پایدار است) نسبت به فاز فریت (که در دمای پایین پایدار است) دارد. این عامل سبب می­‌شود تا با سرد شدن سریع ساختار آستنیته شده، کربن اضافی فرصتی برای نفوذ نداشته باشد و به شکل فوق اشباع درون ساختار باقی بماند. این ساختار فوق اشباع اصطلاحاً مارتنزیت نامیده می­‌شود که سختی و استحکام بسیاری بالایی نیز دارد.

سختکاری فولاد

 به طور کلی، حرارت دادن آلیاژ تا یک ناحیه تک فاز و سرد کردن سریع آن باعث سخت شدن آن می­‌شود. سرد شدن سریع اغلب با کوئنچ کردن در آب یا روغن انجام می­‌شود. به دلیل ایجاد تنش­‌های شدید بر اثر سرد شدن سریع ساختار، پس از عملیات کوئنج معمولا عملیات تنش­‌گیری انجام می­‌شود. آلیاژهای مهندسی یا همان فولادها اغلب به این شکل استفاده نمی­‌شوند و پس از تنش­‌گیری، مدت زمان معینی در پایین‌­تر از دمای بحرانی حرارت داده می­‌شوند تا عناصر حل شونده فوق اشباع با نفوذ از داخل شبکه خارج شده و رسوبات ریز در داخل ساختار تشکیل شوند. این عملیات اصطلاحاً پیرسازی نامیده می‌­شود.

برای درک بهتر سختکاری فولاد به موارد زیر توجه نمایید:

 شکل زیر گراف عملیات حرارتی سخت کاری فولاد ابزار گرمکار ۱.۲۳۴۳ را نشان می‌­دهد که توسط شرکت بوهلر پیشنهاد شده است. مطابق این گراف، برای سختکاری،  فولاد ابتدا سیکل تنش­گیری را طی می­‌کند تا تنش­های باقی مانده ناشی از عملیات قبلی در داخل آن از بین رفته و میزان اعوجاج و تغییرشکل قطعه در سیکل­‌های بعدی به حداقل برسد. پس از پایان مرحله تنش­گیری، قطعه طی دو مرحله پیش­­گرم از دمای پایین به دمای سخت کاری می‌­رسد و با نگهداری در این دما ساختار فولاد به طور کامل به آستنیت تبدیل می­‌شود. سه سیکل دیگر نیز وجود دارد که دو مورد اول برای پیرسازی فولاد و مورد سوم برای تنش­گیری نهایی آن است.

سختکاری فولاد

سختکاری فولاد

مطالعه مقاله دیاگرام آهن کربن می‌تواند به شما در درک بهتر فرآیند سختکاری کمک نماید.

تمپر یا بازگشت در سختکاری فولاد

 نمودار سختی بر حسب زمان پیرسازی

نمودار سختی بر حسب زمان پیرسازی

آلیاژهای پیر شده (aged) استحکام بالاتر و شکل‌­پذیری ضعیف­‌تری نسبت به حالت فوق اشباع دارند. اندازه رسوبات برای رسیدن به حداکثر میزان سختی و استحکام در هر آلیاژ یک حد بهینه دارد. با عبور از این حد، رسوبات بیش از اندازه درشت شده و سختی و استحکام شروع به افت می­‌کنند. در این وضعیت، آلیاژ اصطلاحاً فراپیر (over-aged) شده است. این حد بهینه در شکل بالا که نمودار سختی بر حسب زمان پیرسازی است، برای آلیاژهای سری xxx6 آلومینیوم در انواع عملیات حرارتی نشان داده شده است. همانطور که در این نمودار پیداست، عملیات حرارتی T6 بالاترین میزان سختی را در یک مدت زمان معین حاصل می­‌کند.

این نوع عملیات حرارتی در فولادها اصطلاحاً تمپر یا بازگشت نامیده می‌­شود. کربن مازاد در داخل شبکه مارتنزیت که باعث اعوجاج بسیار شدیدی شده است، بر اثر تمپر شدن فولاد در دمای بالا فرصتی برای نفوذ و شکل دادن ذرات کاربیدی پیدا می­‌کند که باعث از بین رفتن تردی ساختار و کاهش سختی (در صورت درشت شدن ذرات کاربیدی) می‌­شود. در صورتی که هدف اصلی از عملیات سخت­کاری فولاد بالا بودن استحکام باشد، دمای بازگشت پایین­‌تر در نظر گرفته شده و در صورتی که هدف اصلی رسیدن به چقرمگی بوده و استحکام در درجه دوم اهمیت داشته باشد، از دمای بازگشت بالاتر استفاده می‌­شود.

آموزش سخت­کاری فلزات

پیش از آموزش سخت­کاری فلزات باید بدانیم که سختکاری شامل استفاده از هر روش ممکن برای افزایش سختی و استحکام فلزات و آلیاژها می‌­شود. پیش از انتخاب و اجرای عملیات سخت­کاری باید به کاربرد نهایی قطعه و هدف از انجام این عملیات دقت نمود.

در برخی از انواع روش‌­های سخت­کاری، تمام حجم ماده دچار افزایش سختی می­‌شود که اصطلاحاً به آن سخت­کاری حجمی نیز گفته می­‌شود. در مقابل، تعداد زیادی از کاربردهای مهندسی وجود دارند که ترکیب همزمان سختی سطح و چقرمگی مغز قطعات در آن­ها اهمیت بالایی دارد. در این موارد از عملیات سخت­کاری سطحی استفاده می‌­شود. سخت­کاری می‌­تواند به شکل مکانیکی یا حرارتی انجام شود. سختی مکانیکی بر اثر افزایش تراکم نابجایی‌­ها در داخل ساختار به وجود می­‌آید. باید بدانیم که نابجایی­‌ها عامل اصلی تغییر شکل در فلزات هستند.

در آموزش سختکاری فلزات باید بدانیم که با افزایش تعداد و تراکم نابجایی­‌ها در داخل ساختار فلزات و آلیاژها، حرکت آزادانه آن­‌ها به دلیل گیر کردن و تداخل با یکدیگر و همچنین با موانعی مانند ذرات فاز ثانویه و رسوبات موجود در ساختار مختل شده و در نتیجه به تنش و نیروی بیشتری برای ایجاد تغییر شکل در ساختار نیاز است. در روش­‌های حرارتی نیز با استفاده از سرد و گرم کردن ساختار فلزاتی که قابلیت عملیات حرارتی دارند، تغییراتی در ریزساختار ایجاد می‌­شود که در نهایت منجر به افزایش سختی و استحکام آلیاژ خواهد شد.

سخت­کاری با روغن

روغن یکی از انواع محیط­‌های مبرد برای سرد کردن ساختار از دمای بالاست. به همین دلیل این روش کوئنچ سختکاری با روغن خوانده می‌شود. قدرت تبریدی محیط­‌های مختلف با یکدیگر متفاوت است و هر یک از آن‌­ها قادر به سرد کردن ساختار با سرعت مشخصی هستند. فولادهایی که ساختار آن­‌ها در دمای بالا کاملاً آستنیته شده است، بر مبنای میزان سختی­‌پذیری که بر اثر افزوده شدن عناصر آلیاژی دارند، در محیط‌­های مبرد مختلف سرد می­‌شوند تا به مارتنزیت تبدیل شده و سختی و استحکام آن­‌ها بالا برود.

افزوده شدن عناصر آلیاژی (بجز کبالت) باعث بالا رفتن سختی­‌پذیری فولادها می­‌شود. این بدان معنی است که با سرعت­‌های سرد شدن پایین‌­تر نیز می­‌توان ساختار کاملاً مارتنزیتی بدست آورد. بنابراین، می­‌توان از محیط مبرد با قدرت کمتر استفاده کرد که سبب می‌­شود اعوجاج کمتری در قطعه سخت شده نهایی ایجاد شود.

 

 

لوگو گروه صنعتی مبتکران
تماس بگیرید

۰۲۱۶۷۲۳۱۰۰۰

مهرآباد جنوبی- 45متری زرند- روبه‌روی بازار آهن شاد آباد- مجتمع فلزات پارسه- پلاک 20-19

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

آنچه در این مقاله میخوانیم...

منوی دسته های خود را در هدرساز -> موبایل -> منوی اصلی موبایل -> نمایش/مخفی -> انتخاب منو، تنظیم کنید
اولین منوی خود را اینجا ایجاد کنید
سبد خرید
برای دیدن نوشته هایی که دنبال آن هستید تایپ کنید.