مهرآباد جنوبی، 45متری زرند، روبه‌روی بازار آهن شاد آباد، مجتمع فلزات پارسه، پلاک 20-19

شماره تماس

۰۲۱-۶۷۲۳۱۰۰۰

قالب تزریق پلاستیک

قالب تزریق پلاستیک

قالب تزریق پلاستیک یا قالب پلاستیک ابزاری است که برای تولید قطعات پلاستیکی و شکل دهی به آن ها استفاده می­‌شود. این روش جزء یکی از روش های بسیار مناسب برای تولید انواع محصولات بویژه محصولات پلاستیکی است و گستره وسیع از تولیدات را به خود اختصاص داده است. واحد آموزش و مشاوره گروه صنعتی مبتکران در این مقاله به بررسی کامل این ابزارهای تولید پرداخته است.

قالب تزریق پلاستیک

همانطور که می دانید قالب پلاستیک یکی از انواع قالب های صنعتی است  که از دو صفحه فولادی و اجزای دیگری تشکیل شده است که در یک ماشین قالب تزریقی مونتاژ می­‌شود. این قالب­‌ها بر مبنای خصوصیات پلاستیک قالب­‍‌گیری شده به دو گروه ترموست (گرماسخت) و ترموپلاست (گرمانرم) تقسیم می­‌شوند.

قالب­‌های تزریق پلاستیک باید به شکل همزمان ملزومات زیادی را حین فرایند قالب­‌گیری برآورده کنند. پس از پر شدن قالب با مذاب پلیمری، انتقال حرارت از مذاب داغ پلیمر به سطح سرد قالب فولادی انجام شده و در نهایت قطعه منجمد شده از داخل قالب خارج خواهد شد.

همچنین این از ابزار باید قادر باشد تا سه وظیفه نگهداری و حفظ مذاب، انتقال حرارت و خارج کردن قطعات تولید شده را در کنار ملزومات دیگری مثل کیفیت سطح بالا برآورده سازد. ضروری است که قالب در برابر فشار بالای مذاب پلیمر مقاومت کافی داشته باشد.

اجزای قالب تزریق پلاستیک

قالب تزریق پلاستیک از دو بخش ثابت و نیمه متحرک تشکیل شده است، بخش نیمه ثابت قالب در جای خود ساکن است و نیمه متحرک بر روی آن بسته شده و پس از پایان فرایند باز می‌­شود تا قطعه پلاستیکی از داخل آن خارج شود. اجزای قالب تزریق پلاستیک عمدتاً از بخش­‌های زیر تشکیل شده است:

  • سیستم تزریق
  • سیستم کنترل دما
  • سیستم شکل دهی قطعه
  • سیستم جدا کننده قطعه از قالب

سیستم‌­های تزریق و شکل‌دهی قطعه در تماس مستقیم با پلاستیک قرار دارند و جنس بر مبنای نوع پلاستیک قالب­‌گیری شده تغییر می‌­کند. این دو سیستم پیچیده‌­ترین و متنوع ­ترین قطعات در قالب بوده و نیازمند بالاترین دقت و کیفیت سطحی هستند.

فرآیند شکل‌دهی قطعه به تزریق پلاستیک مذاب به داخل قالب اشاره دارد که پس از سرد شدن و انجماد، قطعه نهایی از داخل قالب خارج می‌­شود.

جهت مشاهده انواع فولاد قالب پلاستیک کلیک نمایید.

اجزای قالب تزریق پلاستیک

کاربرد قطعات قالب پلاستیک

همانطور که از اسم این نوع از قالب‌های صنعتی بر می‌آید، از آن‌ها برای ساخت و تولید قطعات پلیمری از جنس پلاستیک‌های مختلف مثل PP، PET، PVC و … استفاده می‌شود. بسته به نوع پلاستیکی که قالب‌گیری می‌شود، از فولادهای مختلفی برای تهیه قالب استفاده می‌شود. البته در برخی موارد می‌توان از آلومینیوم نیز برای ساخت قالب پلاستیک استفاده کرد.

انتخاب نوع فولاد برای تهیه قالب تزریق پلاستیک به عواملی مثل دمای ذوب و تزریق پلاستیک، میزان خورندگی پلاستیک، میزان تیراژ مورد انتظار و … بستگی دارد.

رایج‌ترین فولادهای مورد استفاده در این صنعت فولاد ابزار ۱.۲۳۱۲ و فولاد زنگ نزن مارتنزیتی ۴۲۰ هستند. در مواردی که خورندگی پلاستیک پایین باشد از ۱.۲۳۱۲ و در مواردی که پلاستیک خورندگی بالایی داشته باشد (مثل PVC) از فولاد ۴۲۰ استفاده می‌شود.

گروه صنعتی مبتکران به عنوان یکی از پیشروان در صنعت فولاد کشور اقدام به عرضه گریدهای فولادی خاص خود تحت عنوان HCRs کرده است که به شکل همزمان خواص فولادهای ابزار و فولادهای زنگ نزن را ارائه کرده و به گریدی بی رقیب در صنعت پلاستیک تبدیل شده است.

انواع قالب پلاستیک

بر اساس دسته‌بندی فوق، انواع قالب پلاستیک به دو گروه دو صفحه‌­ای و سه صفحه‌­ای تقسیم بندی می‌­شوند. مهمترین تفاوت قالب­‌های دو صفحه‌­ای و سه صفحه‌­ای در این است که قالب‌­های سه صفحه‌­ای یک صفحه رانر اضافه دارند (رانری که به شکل اتوماتیک جدا می­‌شود).

فولاد ۱.۲۳۱۲، فولاد mo40 و فولاد Hcrs 135  از جمله فولادهای هستند که می‌توانند در ساخت انواع قالب پلاستیک مورد استفاده قرار بگیرند.

همچنین این قالب‌ها را بر مبنای فرایند قالب‌گیری می‌­توان به شکل زیر تقسیم‌­بندی نمود:

  • قالب­‌های تزریقی
  • قالب­‌های دمشی
  • قالب­‌های ریخته‌­گری
  • قالب­‌های پرس و غیره
قالب های دوصفحه ای و سه صفحه ای

قطعات قالب پلاستیک

قطعات قالب پلاستیک عموما عبارت‌اند از:

  • پایه قالب (mold base): معمولاً از کارخانه­‌های سازنده به شکل استاندارد تهیه می­‌شوند.
  • اجزای داخلی قالب (mold insert): برای شکل‌دهی به قطعات پلاستیکی استفاده می‌­شود. این اجزا معمولاً توسط خود کارخانه ساخته شده و بیشتر زمان ساخت قالب مربوط به آن­ها تعلق دارد.
  • اجزای کمکی قالب (mold auxiliary parts): شامل رینگ، بوش نازل، ستون­‌های پشتیبانی، صفحات جدا کننده، بوش راهنما، پین راهنما، رینگ بالابر و غیره.

همچنین چهار بخش اصلی زیر جز قطعات قالب پلاستیک هستند.

  1. سیستم تزریق (runner)
  2. سیستم جدا کننده (ejection system)
  3. سیستم حرارت‌­دهی و سرد کردن
  4. سیستم هواگیری (venting system)

جهت کسب اطلاعات بیشتر در رابطه فولاد مناسب برای این دسته از قالب‌ها بر روی لینک زیر کلیک نمایید.

انتخاب فولاد برای قالب تزریق پلاستیک

مشخصات فنی قالب تزریق پلاستیک

چنانچه بخواهیم به مشخصات فنی قالب تزریق پلاستیک اشاره نماییم در ابتدا، پلیمر مذاب از طریق اسپرو وارد قالب می‌شود. وظیفه بوش اسپرو (و حلقه جاگیری) محکم نگه داشتن قالب در مقابل نازل سیلندر تزریق است تا مواد مذاب از سیلندر به قالب وارد شوند. بوش اسپرو مواد مذاب را از طریق کانال‌هایی که در سطح صفحات وجود دارند، به سوی کویته هدایت می‌کند. مواد مذاب می‌توانند در داخل کانال‌های ذکر شده جریان پیدا کنند. از این رو به این کانال‌ها راهگاه (Runner) نیز گفته می‌شود.

لازم به ذکر است مطالعه انواع روش های قالب گیری پلاستیک می‌تواند به شما در درک لزوم وجود هر مشخصه در این قالب ها موثر باشد.

مزایا و محدودیت های قالب تزریق پلاستیک

  1. یکی از مزیت‌هایی قالب پلاستیک امکان تولید همزمان چندین قطعه پلاستیکی است که باعث بالا رفتن تیراژ تولیدی در یک زمان ثابت می‌شود. به علاوه، بهترین روش برای تولید قطعات پلاستیکی کوچک که شکل پیچیده‌ای دارند، قالب‌گیری تزریقی یا اصطلاحاً Injection Molding است.
  2. یکی دیگر از مزایای این روش آن است که به دلیل فشاری که در زمان تزریق در پشت مذاب وجود دارد، احتمال ایجاد عیوب یا پر نشدن قالب (به شرط طراحی درست) در آن کاهش پیدا می‌کند.

از جمله محدودیت‌های این روش نیز می‌توان به:

  1. عدم صرفه اقتصادی در تولید قطعات بزرگ با پیچیدگی کم اشاره کرد. به عنوان مثال، برای تولید بشکه‌های بزرگ پلاستیکی از روش قالب‌گیری دمشی استفاده می‌شود که بهره‌وری بسیار بالاتری دارد.
  2. یکی دیگر از محدودیت‌های این روش که به پروسه آن مربوط می‌شود، بالا رفتن احتمال تجزیه پلاستیک‌ها و در نتیجه، تولید گازهای خورنده یا کاربیدهایی است که بر روی سطح قالب می‌نشینند و باعث ساییده شدن سطح قالب می‌شوند. وجود فشار نسبتاً بالا در حین این فرایند و بالا بردن دما به منظور افزایش سیالیت پلاستیک می‌تواند شرایط را برای تجزیه پلاستیک‌ها تشدید کند.

پلاستیک های ترموست و ترموپلاست

یکی از انواع روش‌های دسته‌بندی پلاستیک‌های صنعتی، تقسیم کردن آن‌ها به دو گروه ترموپلاست و ترموست است. در ادامه توضیح و تفاوت بین این دو گروه از پلاستیک ها اشاره شده است.

  • نوع پیوند و اتصال زنجیره های هیدروکربنی به یکدیگر

همانطور که می‌دانید، پلاستیک‌ها از زنجیره‌های بلند هیدروکربن ساخته شده‌اند که یک واحد تکرار شونده در آن‌ها وجود دارد به این واحد که با تکرار شدن آن یک زنجیره پلیمری به وجود می‌آید، در اصطلاح مونومر گفته می‌شود. در پلاستیک‌های ترموپلاست، زنجیره‌های بلند هیدروکربن به شکل جدا از هم قرار دارند و هیچ اتصال عرضی میان آن‌ها وجود ندارد. در مقابل، زنجیره‌های هیدروکربنی پلاستیک‌های ترموست از طریق پیوندهای عرضی به یکدیگر متصل شده‌اند که باعث ایجاد تفاوت در خواص این گروه از پلاستیک‌ها با پلاستیک‌های ترموپلاست می‌شود.

  • قابلیت بازیافت و استفاده مجدد

یکی از مهمترین تفاوت‌هایی که میان این دو گروه از پلاستیک‌ها وجود دارد، قابلیت بازیافت و استفاده مجدد از آن‌ها است البته که در فرایند تولید و قالب‌گیری آن‌ها نیز تفاوت‌هایی وجود دارد. کلیدها و پریزهای برق منازل از جنس پلاستیک‌های ترموست هستند. این پلاستیک‌ها در صورتی که حرارت داده شوند دیگر توانایی بازیابی خواص و استحکام قبل را نداشته و به طور کامل بلا استفاده می‌شوند.

در مقابل، پلاستیک‌های ترموپلاست که از آن‌ها در ساخت اسباب بازی کودکان استفاده می‌شود، در صورتی که حرارت داده شده و ذوب شوند، مجددا می‌توان آن‌ها را وارد قالب کرده و از آن‌ها قطعه‌ای باشکل دلخواه تولید کرد.

  • استحکام

ترموست‌ها استحکام بیشتری نسبت به ترموپلاست‌ها دارند. اغلب پلاستیک‌هایی که در قالب‌گیری تزریق پلاستیک استفاده می‌شوند از خانواده ترموپلاست هستند.

کانال های قالب تزریق پلاستیک

با عبور از میان راهگاه، مواد مذاب از گیت‌ یا گیت‌های ویژه طراحی‌شده عبور کرده و در نهایت جهت شکل‌گیری قطعه تزریقی به فضای کویته وارد می‌شود. مقدار مذاب لازم برای پر کردن اسپرو، راهگاه و کویته‌ قالب را به اصطلاح شات می‌­نامند. مواد مذابی که در داخل راهگاه سرد می‌شوند، در زمان خروج قطعه از قالب به بدنه اصلی قطعه چسبیده­‌اند و باید از آن جدا شوند. البته در برخی موارد سیستم ویژه­‌ای وجود دارد که با حرارت دادن راهگاه باعث ذوب و جدا شدن مواد باقی‌مانده در آنها از قطعه اصلی می­‌شود.

  • کانال­های خنک­سازی قالب

نوع دیگری از کانال‌های موجود در سطوح این قالب‌ها، کانال‌های خنک‌سازی هستند. روش استاندارد سرد کردن قطعه شامل عبور دادن ماده مبرد (مانند آب) از میان سوراخ‌های حفر شده در صفحات قالب است. ماده مبرد با گردش در نقاط مجاور کویته، حرارت قالب را جذب کرده و دمای آن را در سطح مناسبی حفظ می‌­کند تا مواد مذاب با یک سرعت بهینه منجمد شوند.

  • هواگیری قالب

در زمان بستن قالب، مقداری هوا بین کویته و ماهیچه حبس می‌­شود. این میزان هوا در طی فرآیند تزریق می­‌تواند باعث افزایش بیش از حد دما و سوختن مذاب پلیمری شود. با حبس شدن هوا در میان مواد مذاب، کیفیت نهایی قطعه به طور چشم‌گیری کاهش پیدا می­‌کند. به همین دلیل برای جلوگیری از این مشکل دریچه­‌های هواگیری قالب در بین دو صفحه قالب تعبیه شده است.

  • سیستم پران قالب پلاستیک

به دلیل چسبیدن قطعه به سطح قالب بعد از سرد شدن و انقباض، جدا شدن قطعه پس از پایان تزریق پلاستیک و قالب­گیری با مکانیزم خاصی انجام می­‌‌‌شود. مزیت این سیستم در این است که بر اثر جدا کردن قطعه از قالب آسیبی به آن وارد نمی­‌شود.

سیستم پران قالب پلاستیک یا همان صفحه پران قالب پلاستیک اجزای مختلفی دارد. این اجزا شامل: جعبه، صفحه­‌های پران، میله و تعدادی پین پران است که در قسمت پشتی ماهیچه قرار می‌­گیرند. بلافاصله پس از باز شدن گیره دستگاه، میله پران جابجا شده و باعث فعال شدن سیستم پران می­‌شود.

در نهایت، صفحه پران به عقب حرکت کرده و قطعه توسط پین­‌های پران از سطح قالب جدا می‌­شود. برای تسهیل جدا سازی قطعه از قالب، اغلب پیش از شروع قالب­گیری مواد جدا کننده روی سطح ماهیچه اسپری می­‌شود. این مواد از چسبیدن قطعه به ماهیچه جلوگیری می­‌کنند.

هزینه ساخت قالب تزریق پلاستیک

همانطور که تا این جای مطلب به آن اشاره شد، تزریق پلاستیک یکی از محبوب ترین و پرکاربردترین روش‌­ها برای تولید انواع قطعات و محصولات پلاستیکی در ابعاد و اندازه‌­های مختلف است. در این روش، ماده مذاب پلیمری به داخل محفظه قالب تزریق شده و پس از سرد شدن، شکل و فرم قالب را به خود می‌­گیرد.

تنوع بسیار زیاد محصولات پلاستیکی تولید شده با استفاده از این روش باعث شده است تا تقاضا برای تولید قالب­‌های پلاستیکی روز به روز افزایش پیدا کند. بر همین اساس برآورد دقیق هزینه ساخت قالب تزریق پلاستیک یکی از مهم‌ترین بخش­‌ها در این صنعت است.

 برای برآورد هزینه ساخت قطعات ساخته شده به روش تزریق پلاستیک، مواد اولیه ای که در این فرآیند استفاده می­‌شوند، اهمیت بسزایی دارند. از سوی دیگر، یکی از مهم‌ترین فاکتورهای دخیل در هزینه‌­های تولید، ماشینکاری است که یکی از هزینه های ساخت قالب پلاستیک محسوب می‌گردد.

با توجه به تیراژ محدود قالب­‌ها، برای پایین آمدن قیمت هر قطعه، ترجیحاً باید قالب‌­هایی با تیراژ بالاتر تولید شوند. یک فرمول کلی برای برآورد هزینه نهایی وجود دارد:

هزینه هر قطعه = هزینه مواد اولیه + (هزینه ماشینکاری/تعداد قطعات) + (هزینه­ های ساعتی/زمان کل تولید)

گروه صنعتی مبتکران یکی از پیشگامان صنعت فولاد است که در زمینه تولید انواع فولادهای ابزاری و مهندسی،ساخت قالب تزریق پلاستیک، سختکاری و  عملیات حرارتی فعالیت دارد؛ همچنین جز یکی از چهار شرکت برتر کشور در حوزه عملیات تحت خلاء است.

شما می توانید برای اطلاع بیشتر از خدمات مجموعه مبتکران و استعلام قیمت فولاد از طریق شماره های موجود در سایت و یا چت آنلاین با ما در ارتباط باشید.

لوگو گروه صنعتی مبتکران
تماس بگیرید

۰۲۱۶۷۲۳۱۰۰۰

مهرآباد جنوبی- 45متری زرند- روبه‌روی بازار آهن شاد آباد- مجتمع فلزات پارسه- پلاک 20-19

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

آنچه در این مقاله میخوانیم...

منوی دسته های خود را در هدرساز -> موبایل -> منوی اصلی موبایل -> نمایش/مخفی -> انتخاب منو، تنظیم کنید
اولین منوی خود را اینجا ایجاد کنید
سبد خرید
برای دیدن نوشته هایی که دنبال آن هستید تایپ کنید.